Stomatolozi golotinjom izrazili destrukciju etike

FRANCUSKI STOMATOLOZI POZIRALI GOLI ZBOG NEDOSTATKA MASKI I ZAŠTITNE OPREME U VREME PANDEMIJE KORONA VIRUSA

Kako bi demantovali postojanje maski i zaštitne opreme koje su im navodno dostupne tokom pandemije koronavirusa, francuski stomatolozi su se odlučili na žestok štrajk putem društvenih mreža. Nisu se ni jednog trenutka ustručavali da se fotografišu, a zatim fotografije podele na Instagramu. Njihov neobičan čin bunta dobio je na značaju nakon objavljivanja 75 fotografija koje kruže internetom sa haštagom #dentisteapoil.

Izvor: Instagram

Naime, sredinom marta, primorani da zatvore svoje ordinacije, stomatolozi su ponudili i podelili svoje zalihe maski, rukavica i drugu zaštitnu opremu bolnicama i staračkim domovima. Iako pandemija još hara, njih je država ponovo pozvala na posao iako su u deficitu sa sredststvima za osnovnu higijensko-medicinsku zaštitu. Nemaju je na raspolaganju, upravo zbog svog ranijeg humanog čina u kom su se nesebično odrekli svoje opreme u korist drugih, ranjivijih grupa ljudi.

Podsetimo, intervencije oralnih hirurga i stomatologa su više nego rizične u neadekvatnim uslovima. Stomatolozi su udaljeni na svega 30 do 40 centimetara od pacijenata a raspršivane mikro kapljica koje sadrže viruse i bakterije dopiru i do dva metara daleko zbog instrumenata koji se rotiraju na 300 do 400.000 о / min. Rad bez adekvatne opreme bi ozbiljno ugrozio kako pacijente, tako i stomatologe i posledice bi bile katastrofalne.

Suočeni sa ćutanjem države, a svesni da, ukoliko sami kupuju opremu, mogu je nabavljati samo na crnom tržištu po deset i više puta većoj ceni, što ih automatski dovodi u nedozvoljenu ilegalnu trgovinu, stomatolozi su bili prinuđeni da na ovaj eksplicitni način skrenu pažnju javnosti i države na sebe.

Izvor: Instagram

’’Imamo pacijente sa ozbiljnim povredama, bolovima, stanjima koja zahtevaju hitnu intervenciju, neki su hronični bolesnici i zahtevaju punu negu. Nehumano je i neetički je lečiti ih u ovakvih uslovima.“ Izjavila je jedna doktorka.

Izvor: Instagram

Obično smo u situaciji onih koji su snažni pred ugroženim pacijentima. Oduzimanjem snage sebi nalazimo se u situaciji potpune ranjivosti. Krhkost je promenila strane, a golotinja izražava veliki gubitak, kako etički, tako i ljudski.

Da li se pitate šta radimo? Da li je ovo samo puki performans radi skretanja pažnje? Ne, nije!” odgovara jedan od oralnih hirurga:  ’’Obično smo u situaciji onih koji su snažni pred ugroženim pacijentima. Oduzimanjem snage sebi nalazimo se u situaciji potpune ranjivosti. Krhkost je promenila strane, a golotinja izražava veliki gubitak, kako etički, tako i ljudski.

Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Leave a Reply

Discover more from artprovocator.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading