DO KADA ĆE OVO TRAJATI?

Svi se naravno pitaju do kada će sve ovo trajati.

Vidite, epidemiologija nije samo stvar medicine već čiste matematike.

Ronald Ross, britanski liječnik, 1902. godine dobio je Nobela za medicinu, za svoj rad na transmisiji malarije. No, sam je Ross, kome je matematika bila više od hobija, znao reći na svojim predavanjima, kako je bolji matematičar nego medicinar, govorio je kako je veći doprinos svijetu i nauci dao svojom “Teorijom dešavanja”, u kojoj je matematički izračunao koliko ljudi na određenom terenu, ili u određenoj zemlji, može biti zaraženo ubodima malaračnih komaraca, nego samim otkrivanjem uzročnika malarije.

Da ne ulazim sada u detalje njegovog proračuna, nazvao je to “teoremom komaraca”, kojom je postavio, kako je sam kazao, “temeljni zakon svake epidemije”.

Ono što je ključno, ako apliciramo Rossovu metodu, i model SIR (susceptible, infectious, recovered) proizišao iz njegove teorije je matematička korelacija odnosa (novo)zaraženih i izliječenih.

Ako broj izliječenih bude veći od broja novozaraženih, kraj epidemije je blizu.

Ono što ovaj virus čini potpuno drugačijim od drugih je vrijeme izlječenja. Ono je od 22 dana do, kako tvrde hrvatski liječnici sa prve linije bojišnice, 28 dana.

Bilo je, ranije, smrtonosnijih virusa, ebola je jedan od njih, svakako, ali ebola se širila brzo i ubijala brzo, i uspješno se geografski mogla “zatvoriti”, za razliku od ovog virusa koji ima, kako netko reče “zmijsku prirodu”, inkubacija traje do 14 dana, i koja je, ta “zmija” do danas zarazila cijelu planetu.

Zato nitko ne može predvidjeti kraj ove epidemije, jer kao što znate broj novozaraženih, daleko premašuje broj izliječenih. (U nekim zemljama čak i 8-9-10 puta).

Zato i teorija koju je pogrešno “prodao” Johnsonu i njegovoj vladi Imperial College nije, u ovom slučaju, relevantna. Dok se stekne “herd immunity” može umrijeti na stotine tisuća ili miliona ljudi.

Zato je sada, možda, traženje lijeka ili skupina njih, koji liječe ovaj opasan virus, u bržem vremenu, važnija od vakcine.

Do pronalaska vakcine umrijeće jako puno ljudi, države i njihove ekonomije, politički poretci kakvim ih znamo, će propasti.

Ako i nije bio, ovaj virus, zamišljen kao biološko oružje, on je svim ovim što je prouzrokovao postao oružjem par excellance. Što će vam nosač aviona od 15 milijardi dolara, kada zarazite njegove mornare, to se i desilo sa nosačem nazvanim imenom Ruzvelta, na Pacifiku, što će vam nuklerna bomba, kad je ovo, po ukupnim efektima, jače od nje?

Zato svijet mora, kada, i ako se ovo ikada smiri, pokrenuti neovisnu istragu o nastanku, širenju, kontroli ovog virusa, i početnim upravljanjem ovom krizom, tamo gdje je sve počelo, u Wuhanu, u Kini.

Svijet, više nego ikada prije, treba odgovore.

Autor: Ratko Knežević Strategic consultant

Leave a Reply

%d